Sunday, January 18, 2009

Palestin

Aku memang kena tulis pasal isu ni. Tidak, ini bukan seperti blog tipikal lain yang mengutuk dan mengkeji dan rasa macam nak pergi ke Palestin mempertahankan mereka tapi kalau nak pergi PLKN pun liat, lu memang penuh dengan tahi kerbau.

Action speak louder than words. Maka aku disini ingin menggesa kamu memboikot produk-produk mereka ni. Coca Cola? Banyak lagi alternatif lain seperti Carlsberg. Eh, silap. Radix Cola. Ye, Radix sudah mempunyai air berkarbonat sendiri, mai secawan! Restoran makanan segera seperti McDonald boleh sahaja dipinggirkan untuk Restoran Gembira ataupun Restoran Khalifah (budak-budak Shah Alam tau-lah ni). Ya, mungkin mereka ni banyak orang Islam yang berkerja untuk syarikat-syarikat ni, tapi kita nak bagi effect dekat the big boys upstairs. Starbucks boleh diganti dengan Old Town White Coffee, Dome, Coffee Bean dan pelbagai.

Aku dapati ramai budak-budak dekat tempat aku ni telah di-brainwashed oleh media tempatan yang semestinya pro-Palestine. Pada aku, mostly the blame would be on Hamas. Kenapa dia lancarkan roket buatan sendiri ke arah Israel sedangkan mereka tau akan dibalas dengan roket, bedilan dan pejuang jet yang dibekalkan oleh Amerika, boneka kepada Olmert. Dan yang menyakitkan hatinya, sejurus itu, mereka terus menyorok dan orang awam terpaksa pinggul tanggungjawab. Kemana Hamas pergi? Orang di Gaza memang tak dapat nak lari ke tempat lain kerana sempadan yang ditutup, oleh orang mereka sendiri. Mungkin kamu tertanya, kenapa tak lari ke tempat yang lebih selamat? Jalan mereka telah ditutup, oleh orang mereka sendiri. Malah ada suatu tempat di Israel yang melindungi mereka. Aku tak mengatakan Israel memang patut serang. Diorang pun serang nak habis-habisan je. This is an intimidation tactic to other Arab country. Bayangkan satu negara kecil yang mempunyai 7 juta penduduk dikelilingi oleh 350++ juta orang Arab. Kita yang jauh di Malaysia ingin menolong tapi tengok negara Arab yang lain, hanya goyang kaki.

Aku ingin mengulas lebih panjang tetapi aku mengantuk dan tetiba rasa malas menguasai dan aku mempunyai Lab Report untuk disiapkan. Toodles.

Here. Read this. Dan juga kenapa orang Islam lemah? Here.

15 comments:

Mr K.Y said...

sial kau...asal lambat sgt post..
kan dah kotor pikiran dak2 micet nie

aku tgk vote kat aljazeera, cnn dan israel-vs-palestine.com,

51% menyokong israel,
49% menyokong palestine

jelas kan media malaysia x telus?
kes fatah x dgr pon

tp apa yg aku nk ckp kat sini..
aku x sokong hamas yg bodoh nk mampus 2..
dan aku gak x sokong israel yang kebosanan 2..
sbb 2-2 same

apa yg aku nk cakap adalah..
aku harap perang nie berhenti..sbb mangsa keadaan adalah org islam yg x bersalah..dan bukannya dak2 stupid n dak2 kebosanan 2
apa pun...

israel tetap jahat dowh
dye punya blh bt serangan tepat2 ke seluruh gaza...
tp dak2 hamas mane blh bt ke tgh2 israel

org awam israel yg mati pn bukannye cam org awam gaza yg mati..

sempadan israel mana ada penempatan doowh..ada kem tentera je..sape nk duk tgh2 medan lol
apapn aku x pasti sal 2...tp membe aku ckp ar...dia tentera..dia pernah gi sana

dgn kata lain..org2 isral yg mati tu adalah org2 yg nk tgk pertunjukan 'bunga api' keatas org2 islam (kat dlm tv 3 ada)...

persoalannye skrg nie...
sapa yg nk mengalah?
well fuck if i know

No offense LOL

Mr KY said...

tp kau kne ingat gak apa yg da dak2 zionis 2 buat...

jajah..
rampas tanah...
penyeksaan

dak2 gaza dak byk kne serang...
x kan nk setel mcm 2 je...
kira suma habis slps gencatan senjata ke?

cam malaysia gak...
klu singapura serang malsyia..
kaw2 punya serang...
then dia mintak maaf..
x kan kita senang2 nk nk ampun kan dia dan lupakan apa yg dia da buat?
mesti bengang kan?
mesti nk serang balas kan?
(tp jgn risau...singapura x kan menng kalu lawan ngan msia)

lg pn...perjanjian gencatan senjata..
sure ke klu hamas x langgar, israel x langgar gak?

fahim said...

Mr. K.Y said:
dgn kata lain..org2 isral yg mati tu adalah org2 yg nk tgk pertunjukan 'bunga api' keatas org2 islam (kat dlm tv 3 ada)...

Kau ni dah kena racun media malaysia. Kita tak boleh nak tengok daripada our side je, kena tengok daripada apa yang orang Barat nampak juga. Israel memang merampas tanah Palestin. Kita mengutuk, tapi apakah Israel akan keluar sebab orang suruh? Sebab sekarang bagi diorg, itu tanah diorang.

Mr. K.Y also said:

sempadan israel mana ada penempatan doowh..ada kem tentera je..sape nk duk tgh2 medan lol
apapn aku x pasti sal 2...tp membe aku ckp ar...dia tentera..dia pernah gi sana

Aku amik daripada blog Tun Dr Mahathir, dia sendiri telah berbual dengan orang Palestin yang lari ke penempatan Israel tu, penduduk Israel membantu.

Aku tak cakap aku sokong apa yang Israel buat, memang diorg kejam. Tiada lagi manusia yang lagi kejam daripada diorg ni. Tapi kau perlu ingat, diorg pun pernah lalu Holocaust, yang aku rasa kebanyakkan orang Malaysia sekarang tak pernah dengar, dimana Jerman telah membunuh 6 juta orang Yahudi sebab dianggap sebagai bangsa yang dilaknat. Sekarang mereka dah maju, orang Islam hanya dapat melihat in awe, tak berbuat apa-apa.
Cuba kalau Malaysia diserang oleh Singapura, diorg lancar satu roket. Of course kita nak attack habis-habisan kan? Lagi-lagi diorg tu kecil, kita besar. Tapi semua warganegara diorg masuk National Service untuk 3 tahun, dengan erti kata lain diorg semua telah dilatih untuk menjadi askar.

fahim said...

No offense LOL

And non taken, aku nak bagi pembaca blog ini berfikir, memang aku nak komen-komen panas ni.

Mr K.Y said...

yup national service..kerahan dan bukan mcm plkn..

tp brape rmai sgt org yg ada..sg 2 kan kecik hehe

aku tembak trus tenggelam sg tu hahaa
x der la gurau2 je

kerahan sg mmg jauh lg hebat dr plkn malaysia

so mungkin akan ada saingan sengit..tp still x mampu kalahkan kiteww

yup mmg ada org israel yg membantu...
bukan suma yg jahat...
ingat Yahudi jahat sgt ke..
baik ape..
dah la lawa (haha asal lak?)

Islam x pernah suruh pn kita memusuhi agama lain tau..

sbb 2 la aku agak kecewa bila aku gi solat hajat micet, imam 2 berdoa lebih kurang mcm nie la kalu x silap aku "hapuskan semua yahudi"

aku gi solat hajat 2 pn sbb aku ingatkan nk berdoa tuk keamanan org2 islam kat sana...bukan menghapuskan sapa2...

sedangkan Nabi pn x bencikan agama lain...inikan kita?

fahim said...

Masa aku kt UK dulu, aku mmg ramai kawan Yahudi. Baik je diorg ni, tak pernah nak racist tak pernah nak kata "Hapuskan Islam!". Jangan salah sangka, Yahudi hanya-lah bangsa, yang perlu dihapuskan adalah Israel. Agak kolot fikiran diorg ni.

Mr K.Y said...

yeye bangsa

btw...
math x yah buat

fahim said...

tapi aku dah siap

Mr K.Y said...

x per
aku percaya

misteri said...

two word, 'saba je'

Huzai said...

Dayem! Khalifah! lepak situ jom!

-Shah Alam-ian-

Mr K.Y said...

ERUSALEM – Israel plans to pull all of its troops out of the Gaza Strip by the time President-elect Barack Obama is inaugurated Tuesday, but only if Hamas militants hold their fire, Israeli officials said.

Thousands of troops have left Gaza since Israel declared Saturday its intention to unilaterally halt fire after a devastating, three-week Israeli onslaught. Gaza's Hamas rulers ceased fire 12 hours later. Large contingents of Israeli soldiers have kept close to the border, prepared to re-enter the territory if violence re-ignites.

blew cayew keww

fahim said...

Huzai - Jom!

Kerol - boleh, selagi Hamas tak serang, Israel takkan retaliate

nana r said...

your entry reeks of attention.

since everyone else (not EVERYONE) is against israel, you felt like you wanted to create this "other" POV that hamas is to blame.

im not an expert in their politics or whatever crap, but whatever. im not going to argue or debate about whose bomb fell on whose land first. the fact remains that it's not right to bomb other people's land and kill thousands of lives. if you're so psyched on killing, why not stab someone in the stomach? that would give more violent pleasure.

im still with the palestines though. despite all the anti-palastinians blog entry i've read. you can worship those israelis if you want. or dont want. whatever...

fahim said...

You still don't understand what I'm trying to deliver. I'm not with Israel nor am I with Hamas, I just disagree with Hamas. Siapa suka orang bunuh beribu orang? I'm not a psycho la wei. Sheesh.